Legg merke til hva du har på deg

Har du tenkt over hvor mange tekstiler du omgir deg med i hverdagen? De fleste av oss har langt flere klær i klesskapet enn vi faktisk bruker til daglig. Men vet du egentlig hvor alle klærne dine kommer fra, og om de er tilvirket med hensyn til miljø, etisk handel og bærekraftig produksjon? Sier merket på plagget noe?

Som kunde i butikker, på restauranter eller treningssentre eksponeres vi stadig for uniformer og andre klesplagg med trykk. Dette er plagg som bæres med stolthet og tilhørighet til hver enkelts arbeidsplass, interesse eller hobby. Kanskje har du selv t-skjorter eller hoodies med logoen til din egen bedrift eller idrettslaget?

En bomullsskjorte med trykk er igjennom mange ledd før vi kan ta den på oss. Bomullen er plantet og høstet, satt sammen, bearbeidet til tekstiler, fraktet, pakket, trykket og levert til siste ledd. Dette krever mange mennesker, og det er mange som skal ha lønn for sin innsats. Hvordan berøres miljøet av alle produksjonsleddene, blir bomullen bærekraftig produksjon.

Men hvordan kan vi være sikre på at alle involverte jobber under like gode vilkår? For det er faktisk slik at det fortsatt finnes underbetalte arbeidere i flere ledd. Det er mye hensyn å ta, også innen miljø og bærekraftig produksjon av tekstiler.

Ta gode miljøvalg ved å gjøre research!

Miljømerker kan hjelpe oss med å velge mer bærekraftige løsninger, men mengden merker innenfor miljø, som vi forbrukere må forholde oss til, er stor og kan være vanskelig å orientere seg i. Det fins miljømerker som sertifiserer hele livsløpet til produktet, mens andre sier noe om bare ett av produksjonsleddene i prosessen. I tillegg finnes det også leverandører med egne grønne merker.

Innen tekstil er for eksempel SvanemerketEU-Ecolabel (Blomsten) og GOTS miljømerker som sertifiserer hele produksjonsprosessen. GOTS krever at bomullen er økologisk produsert, mens Svanen og Blomsten krever at henholdsvis 10 og 5 prosent av naturfibrene i plaggene kommer fra økologisk produksjon.

Svanemerket miljømerke
EU Ecolabel, EU blomsten
GOTS miljømerke, tekstil

Andre miljømerker som sier noe om deler av et produkts livsløp er også gode valg for en bærekraftig utvikling. For eksempel forteller Fairtrade-merket oss at råvareproduserende bønder og arbeidere har fått bedre handelsbetingelser og at råvarene er dyrket etter standarder for trygge arbeidsforhold og bærekraftig jordbruk. I tillegg til den klassiske Fairtrade-logoen finnes det en spesialutgave for bedrifter som inngår i et råvareprogram, også kalt FSI (Fairtrade Sourced Ingredient). Ekempelvis forteller en Fairtrade Cotton-logo oss at råvareproduksjonen på bomullen er sertifisert.

Oeko-tex, også kalt Trygge Tekstiler, er et annet eksempel på en nyttig merkeordning. Dette merket du finner på tekstiler som ikke inneholder allergi- eller kreftfremkallende fargestoffer.

Her finner du en oversikt over alle våre miljømerker, med beskrivelse. Så kan du enklere velge bærekraftig neste gang du skal handle.

Miljø- og samfunnsbevisste leverandører

Vi har et stort sortiment av tekstiler av merket Cottover. Dette er et klesmerke som brenner for rettferdig lønn fra første til siste ledd, bærekraftig produksjon, miljø, menneskerettigheter og en produksjon minimert for kjemiske tilsetninger. Cottover er Svanemerket, i kombinasjon med FairTrade, GOTS og Oeko-Tex. Dette er et sterkt kvalitetsstempel som få kan måle seg med, og et godt valg for oss som forbrukere.

Bærekraftige tekstiler fra Cottover

Det finnes også mange bedrifter som er sertifisert av Miljøfyrtårn, ISO-14001 og FairTrade. Dette er også et kvalitetsstempel som forteller oss at firmaene tar miljøhensyn og bærekraft i den daglige driften på alvor.

Vår leverandør av alpakkaullprodukter, Elvang Denmark, er et godt eksempel på dette. Elvang er Fair Trade-sertifisert av WFTO, noe som sikrer at virksomheten og produksjonen er bærekraftig. Det er kun 221 andre firmaer i verden som har denne sertifiseringen.

Ikke bare har Elvang nydelige kvalitetsprodukter som kombinerer det beste fra to verdener, hvor skandinavisk design møter Perus tradisjoner, men produktene er også produsert bærekraftig og sikrer at arbeiderne i alle ledd har trygge arbeidsforhold og får betalt for den jobben de gjør.

Andre tiltak for miljøet

Om man skal se bort ifra kjøp av nye tekstiler med miljømerker, er det å bruke klærne du allerede har i klesskapet ditt det mest miljøvennlige. Finn nye måter å kombinere det du har, eller gi nytt liv til klærne dine ved å farge dem eller sy dem om. Ved å kjøpe brukte klær kan du også bidra til at omsetningen av nye miljøbelastende klær og sko går ned.

Men når det er sagt er forbruk positivt fordi det trengs innenfor handel. Handel er en nødvendighet for økonomien, som igjen skaper arbeidsplasser og lønnsomhet. Nesten all reduksjon av ekstrem fattigdom har skjedd i land som er integrert med andre land ved handel og etablering av multinasjonale selskaper. Alle land som har tatt steget opp fra fattigdom og blitt mer industrialisert har brukt tekstilindustrien som et springbrett.

FNs utviklingsprogram (UNDP) sitt krav til tekstil- og klesindustrien er unik i den globale økonomien, med sin evne til å hjelpe land med å utvikle seg og stige opp fra fattigdom. Samtidig må all handel være rettferdig og bærekraftig, og ikke minst føre til positiv utvikling.

Vi som kunder og forbrukere har et viktig oppdrag foran oss. Vi må bruke kjøpekraften riktig, ved bevisst å velge bærekraftige produkter og ansvarlige selskaper til å skape positive endringer.