Wittusen & Jensen er klimanøytrale, og har mottatt CEMAsys’ Klimasertifikat™ som et bevis på kjøp av klimakvoter for frivillig kompensasjon for egne klimagassutslipp.
Å være klimanøytrale innebærer at vi kompenserer for de utslippene vi genererer, gjennom å investere i prosjekter som reduserer mengden CO2 i et utviklingsland, tilsvarende våre egne utslipp. Klimakvotene er godkjent og utstedt av FN i prosjekter der klimaeffekten er dokumentert av et internasjonalt sertifiseringsselskap.
Hva er klimakvoter?
En klimakvote er en tillatelse til å slippe ut ett tonn CO2 (karbondioksid). Industriland kan få godskrevet utslippsreduksjoner innenfor egne grenser ved å investere i prosjekter som reduserer utslipp i andre land. Landene får tildelt hver sin kvote, eller et utslippstak. Land som har større kvote enn de slipper ut kan selge overskuddet, mens land med for store utslipp kan kjøpe kvoter av andre. Slik kan landene nå en del av sine klimamål, i tillegg til at de også må kutte i sine egne utslipp.
Innad i et land kan myndighetene dele ut eller selge en viss mengde utslippskvoter til bedrifter. Hensikten med klimakvotesystemet er å redusere utslippene av klimagasser på en kostnadseffektiv måte.
Flere kvotesystemer for å bli klimanøytrale
EUs klimakvotesystem er bedriftenes kvotemarked. Norge er tilsluttet EUs kvotesystem, og EUs kvotehandelsdirektiv gjelder derfor også for norske kvotepliktige virksomheter. Kvotepliktige virksomheter må hvert år innlevere like mange klimakvoter som de har sluppet ut tonn CO2-ekvivalenter. I Norge er det Miljødirektoratet som har ansvar for tillatelser til kvotepliktige utslipp av klimagasser, måling og rapportering av utslipp, tildeling av kvoter og oppgjør av kvoteplikt.
Det er også mulig for både bedrifter uten kvoteplikt og privatpersoner å kjøpe frivillige klimakvoter fra private aktører.
FN-godkjente klimakvoter fra utslippsreduserende prosjekter i utviklingsland er en måte å gjøre dette på. Prosjekter som reduserer utslippene av klimagasser i utviklingsland kan få kvoter for den mengden utslipp de reduserer. FN må godkjenne slike prosjekter før de tildeles kvoter til salg. Disse kvotene kan så frivillig kjøpes av bedrifter og land i den rike del av verden.
Det er et slikt FN-godkjent prosjekt vi har valgt å kjøpe våre klimakvoter fra.