Hopp til sideinnhold
Wittusen og JensenWittusen og Jensen
Tørkepapir på offentlig toalettTørkepapir på offentlig toalett

Derfor er tørkepapir bedre enn lufttørkere

Fra tid til annen får vi spørsmål om hva som lønner seg av tørkepapir eller lufttørker på toalettene. En lufttørker er gjerne mer miljøvennlig og den er billigere i drift – du sparer kostnader på papir og tømming av søppel. Men hva er egentlig mest hygienisk? Vi har sett litt på hygienefordelene ved bruk av papir.

Nøkkelen til god håndhygiene er å tørke hendene etter at du har vasket deg. Bakterier formerer seg nemlig raskere på våte hender enn på tørre, og hvis du ikke vasker hendene godt nok kan du fortsatt fjerne bakterier og virus når du tørker deg. Men hvordan bør du helst tørke hendene, med tørkepapir eller lufttørker?

Lufttørkere har etter hvert blitt svært vanlige på offentlige toaletter, i stedet for det tradisjonelle tørkepapiret. Men visste du at blåsemaskinene ikke bare tørker hendene dine, men også sprer bakterier og virus rundt i rommet? Ifølge en studie fra Leeds Universitet i England er det 27 ganger flere bakterier i luften rundt en lufttørker enn ved en papirdispenser.

Testen viste også at det fortsatt var bakterier i luften ved tørkemaskinene hele 15 minutter etter at testpersonene hadde tørket hendene. Med andre ord kan du spre bakterier helt uten å vite det, når du tørker hendene dine i en lufttørker på et offentlig toalett – både ut i rommet og på dine egne eller sidemannens klær.


Lufttørker og dispenser med tørkepapir på offentlig toalett

BAKTERIEBOMBE: Ved bruk av en lufttørker kan bakteriemengden på hendene dine være større etter håndvask enn før, mens tørking med papir ser ut til å redusere antall bakterier.


Færre bakterier

Britisk forskning viser også at etter tørking med papir reduseres bakterietallet på hendene med 76%. Tørking med jetlufttørker øker bakterietallet med 42%, mens verstingen er en helt vanlig, gammeldags lufttørker, hvor bakterietallet øker med 192%. NRK gjorde også et eksperiment i programmet «Schrödingers katt» som bekrefter disse resultatene.

Bakteriemengden kan altså være større etter håndvask enn før, dersom man bruker en lufttørker, mens tørking med papir snarere reduserer bakteriemengden. Forskerne tror tørkepapir fungerer såpass godt fordi papiret skraper av bakteriene sammen med fuktigheten.

Når du gnir hendene mot hverandre under den varme blåsten fra en lufttørker, minsker du effekten av håndvasken ytterligere. Blant annet kan det å gni hendene mot hverandre, som mange gjør under en håndtørker på offentlige toaletter, minske effekten av selve håndvasken samt øke bakteriefloraen med 18%, sammenlignet med å holde hendene i ro. Å gni hendene er både med på å skape flere bakterier og å transportere dem ut i luften rundt deg.


Lufttørker på offentlig toalett

IKKE GNI: Du bør unngå å gni hendene mot hverandre under lufttørkeren, da dette kan øke bakteriefloraen ytterligere.


Flere bruksområder

Tørkepapir har i tillegg mange flere bruksområder enn lufttørkere. En lufttørker gjør kun én ting, mens papiret også kan benyttes til å pusse nesen, vaske og tørke ansiktet, fikse på sminken, fjerne flekker eller ved bleieskift. Papiret kan dessuten brukes på vannkraner og dørhåndtak for å unngå at hendene blir skitne igjen rett etter vask.

En annen viktig faktor å vurdere er renhold og vedlikehold av lufttørkerne. Selv om det kan virke som om en lufttørker trenger minimalt med service, må den likevel rengjøres jevnlig på grunn av rester fra skitne hender som ender opp i tørkeren.

Når det er sagt, så krever også papirdispenseren jevnlig tilsyn og påfyll for å unngå at den går tom for papir. Spesielt i intensive håndvaskperioder på offentlige toaletter. Når gjestene blir møtt med tomme dispensere og overfylte søppelkasser, forblir de nyvaskede hendene fuktige og risikoen for å spre bakterier øker.


Tork dispenser på offentlig toalett

TIDSBESPARENDE: Tørkepapir er mindre tidkrevende å bruke enn en lufttørker og kan brukes til flere ting enn bare å tørke hendene, noe som igjen gir mer fornøyde kunder.


Fornøyde kunder

Koronapandemien har skapt en økt bevissthet rundt hygiene i det offentlige rom. I 2020 ble det gjort en internasjonal undersøkelse i flere europeiske land, som tok for seg effekten covid-19 har hatt på folks holdninger til offentlig hygiene. Her kom det frem at 3 av 4 ønsker at flere skal tilby papirhåndklær som et alternativ til lufttørkere, samt at 43% føler seg utrygge på toaletter utstyrt med kun lufttørkere.

I tillegg til det hygieniske aspektet er også tidsforbruket en faktor for hvorvidt kundene er fornøyde eller ikke. Det er gjerne mer tidkrevende å tørke hendene med en lufttørker, sammenlignet med papir. Retningslinjer fra Verdens helseorganisasjon (WHO) bekrefter at man ved bruk av lufttørkere trenger mer tid for at hendene skal bli tørre.

En lufttørker kan dessuten kun benyttes av én person om gangen, noe som gjør at det kan oppstå kø på tidspunkter med stor belastning. Dette kan føre til at gjestene dropper å tørke hendene sine, som igjen kan medføre flere bakterier. Lange toalettkøer kan også føre til negative tilbakemeldinger fra kundene. I rushtider kan en papirdispenser betjene flere besøkende raskere enn det en lufttørker kan.


Liten jente med såpeskum på hendene

BRUK NOK SÅPE: For å opprettholde en god håndhygiene bør du vaske hendene dine hyppig og grundig.


God håndhygiene

Mange av oss slurver ofte med håndvasken, enten ved at man ikke vasker hendene regelmessig eller ved at man ikke bruker nok såpe eller tid. God håndhygiene kan redusere bakteriefloraen betraktelig og forebygge sykdommer som diaré, omgangssyke og forkjølelse.

For å opprettholde en god håndhygiene bør du vaske hendene dine ofte. Vask hendene grundig, i minst 30 sekunder, med vann og tilstrekkelig med såpe særlig etter hosting eller nysing, etter toalettbesøk, før tilbereding av mat, før måltider, ved håndtering av penger og mobiltelefoner, etter kontakt med dyr og ellers ved synlig skitne hender. Da kan du sørge for at du blir sjeldnere syk.

Folkehelseinstituttet anbefaler tørkepapir av høy kvalitet for optimal håndhygiene. Med en dispenser til tørkepapiret vil i tillegg papiret holdes beskyttet slik at hvert håndtørk er nytt og rent helt til det berøres av brukeren. Tørkepapir tilfredsstiller kravene til de mest hygienekritiske toalettrom. Siden papiret kun brukes én gang og bare berøres av den som bruker det, reduseres risikoen for videreføring av smittsomme bakterier.

Lufttørkere er for eksempel ikke akseptert på norske sykehus, sykehjem eller legekontorer. Etter råd fra smittevernleger blir norsk helsepersonell fortsatt lært opp til å bruke papir. Smittevernleger anbefaler også alle offentlige institusjoner, barnehager, restauranter og hoteller å bruke engangspapir.

Etter å ha vært på toalettet bør du primært gå for håndvask, men dersom du ikke har såpe og vann tilgjengelig er hånddesinfeksjon et godt alternativ. Håndsprit med minimum 70 % alkohol er et effektivt middel mot bakterier og virus.



Kilder: Forskning.no, NRK, Norengros, Nettavisen, Tork, VG, Renholdsnytt, Folkehelseinstituttet
Foto: Tork, GettyImages