Hopp til sideinnhold
Wittusen og JensenWittusen og Jensen
Emballasjeteamet til Wittusen & JensenEmballasjeteamet til Wittusen & Jensen

Tips fra emballasjeteamet: Øk effektiviteten med nye løsninger!

Ikke vær redd for å tenke nytt når du skal velge emballasjeløsninger. Med riktig tilpasset emballasje kan du øke effektiviteten samtidig som du sparer både materialkostnader og transportutgifter – i tillegg til at det er mer bærekraftig.

Wittusen & Jensen er en ledende leverandør av emballasjeløsninger og kan skilte med landets bredeste sortiment innen emballasje. Emballasjeteamet har utviklet god kunnskap om hvordan valg av emballasje kan påvirke både produkt, transport og miljø. Her kan du bli litt bedre kjent med emballasjeteamet og samtidig snappe opp noen gode emballasjetips.

– Hva er deres beste råd til kundene når de skal velge emballasjeprodukter?

– Det beste rådet når det kommer til kjøp av emballasje er å forstå hva slags produkt som skal pakkes, hvordan emballasjen vil påvirke produktet, hvordan produktet vil bli brukt, transportert og lagret og hvordan holdbarhetstiden er for produktet. Det er også viktig å vurdere miljøpåvirkningen av emballasjen og om den er bærekraftig. Minst mulig materialforbruk er best for miljøet, forteller produktsjef Almir Istrefovic.

– Når du skal velge emballasje må du vite hvordan du skal sende varene. Du må ta hensyn til hvor mye produktet veier, hva det tåler av håndtering, om det for eksempel holder med en pose eller om det bør pakkes i en eske med fyllmateriale. Du må vite hva produktet tåler og hvordan det skal sendes og tas imot, utdyper Account Manager Cecilie Eckerman. – Emballasjens hovedoppgave er å beskytte innholdet, men feil valg av emballasje kan føre til skader på produktene og unødvendige returer. Det kan enkelt unngås om du velger riktig materiale og god kvalitet. Samtidig er det viktig å ikke overemballere. Du bør bare emballere godt nok og velge emballasje tilpasset både produkt, transport og mottaker.

– Vi utfordrer våre kunder til å tenke nytt, sier salgssjef Vidar Granaas. – Det er ikke sikkert at det de har gjort i alle år er riktig i dag. Vi tør å fortelle kundene det, og ikke bare pushe det samme produktet år etter år. Mange vet ikke at det fins andre muligheter som vil gjøre at de kan spare mye penger samtidig som det har en miljømessig effekt. Nye løsninger kan gi økt effektivitet!


Emballasjeteamet til Wittusen & Jensen

LIDENSKAPELIG GJENG: Cecilie Eckerman, Vidar Granaas, Almir Istrefovic, Helge Heggen, Atle Romundgard Olaisen, Rune Nilsen, Sondre Bråthen og Arne Lars Orderud brenner for gode emballasjeløsninger.


Tilpasset emballasje

Det er flere tiltak man kan gjøre for å oppnå en mer miljøvennlig logistikk. Mange bedrifter transporterer for eksempel mye luft. Har du et lettvint forhold til emballasje kan det hende du betaler en hel del for å frakte luft.

– Å velge emballasje tilpasset det produktet du skal sende for å redusere mengden luft er vesentlig. Luft er dyrt å transportere. Velg heller riktig emballasjeløsning for produktet, da kan du spare både penger og miljø, sier emballasjeteamet.

En annen ting som er bra for både miljøet og lommeboka, er å gå ned på tykkelsen på strekkfilm.

– I de fleste tilfeller kan du redusere plastforbruket med minimum 30% bare ved å bruke en tynnere strekkfilm, sier Eckerman. – Et annet tips er å velge automatbunnesker fremfor pappesker som må teipes. Det bidrar til økt effektivitet i pakkeprosessen, i tillegg til sparte utgifter til pakketape.

– Pakketape slipper du også hvis du bruker gjenbruksemballasje, som for eksempel sammenleggbare plastkasser, sier Granaas. – Ved hjelp av sammenleggbare plastkasser kan du effektivisere produksjonen og redusere transportkostnadene, i tillegg til at du sparer miljøet med mindre bruk av papp og plast.


Sammenleggbare plastkasser med bananer

GJENBRUKSEMBALLASJE: Med sammenleggbare plastkasser kan du effektivisere produksjonen og samtidig redusere transportkostnadene.


Et annet tips for en mer effektiv logistikk, er å benytte transportcontainere fremfor tradisjonelle paller. Med en transportcontainer kan du spare både plass og penger. De er svært plasseffektive og bidrar til å senke mengden luft som transporteres drastisk, i tillegg til at det er en god ergonomisk løsning som reduserer den manuelle håndteringen og dermed skåner deg for tunge løft. Burene reduserer også plassbehovet i utsalgssted eller på lager, og er effektive ved returlogistikk.

– Burenes solide konstruksjon holder varene trygt på plass under transport, noe som bidrar til færre transportskader. Det eliminerer også behovet for strekkfilm, som igjen reduserer kostnadene. De sammenleggbare transportburene er dessuten lette å lagre og har lang levetid, sier Granaas.


Transportcontainere

TRANSPORTCONTAINERE: Med sammenleggbare transportbur kan du spare både plass og penger.


Lidenskap for emballasje

– Hva gjør at dere som emballasjeleverandør skiller dere ut fra resten av markedet?

– Den store forskjellen på oss og andre leverandører er at vi er opptatte av å selge på kompetanse, og se etter nye muligheter og løsninger for kundene for å øke effektiviteten. Vi ser på oss selv som mer enn en ren produktpusher, sier Granaas.

– Vårt emballasjeteam er eksperter på å hjelpe kundene til å finne den rette emballasjen for deres produkter og sørge for at kundene får den beste opplevelsen fra start til slutt. Med denne ekspertisen, og våre kvalitetsprodukter, kan kundene være trygge på at de vil få den beste emballasjen for deres unike behov, sier Istrefovic.

– Sammenlignet med flere av våre konkurrenter er vi flinke til å knytte til oss nye leverandører. Vi søker alltid etter nye løsninger. Vi har tilegnet oss mye ny kompetanse i et mye bredere felt enn konkurrentene våre, og vi får stadig agentur på produkter i Norge som konkurrentene kanskje ikke ser etter en gang, sier Eckerman.

– Vi har dessuten en lidenskap for emballasje som gir oss motivasjon til kontinuerlig å utvikle oss, legger Istrefovic til.

– Jeg elsker tomme, brune pappesker! utbryter Eckerman. – Det var derfor jeg fikk jobb i Wittusen & Jensen, ler hun.

– Den lidenskapen vi har klart å bygge opp i teamet vårt betyr mye for hvordan vi løser kundenes utfordringer. Vi er superflinke til å hjelpe hverandre, dele kompetanse og spille hverandre gode. Det drar kundene nytte av, forklarer Granaas.


Emballasjeteamet til Wittusen & Jensen

PAKKET OG KLART: Emballasjegjengen har en lidenskap for emballasje som gir dem motivasjon til kontinuerlig å utvikle seg.


Framme i skoa

– Hvordan jobber dere med miljø og bærekraft?

– I Wittusen & Jensen er vi opptatte av å ta vare på planeten vår, og vi jobber hardt for å redusere vår miljøpåvirkning og øke vår bærekraft. Vi tilbyr et bredt utvalg av miljøvennlige emballasjeløsninger, inkludert resirkulerbare, biologisk nedbrytbare og komposterbare alternativer. Vi har også implementert grønne initiativer i bedriften vår, som å redusere avfall og energiforbruk, og vi jobber tett med våre leverandører for å sikre at materialene vi bruker er bærekraftige og etisk produsert. Hos oss kan du være trygg på at du får emballasjeløsninger som ikke bare beskytter produktene dine, men også tar hensyn til planeten vår, sier Istrefovic.

– Vi rapporterer miljøregnskap til de kundene som ber om det. Vi har tatt Plastløftet, vi er medlem av Grønt Punkt Norge og Etisk handel Norge, og vi bidrar til materialreduksjon hos kundene våre, sier Granaas.

– Vi blir stadig utfordret av kundene våre, og vi er opptatte av å være langt framme i skoa. Reduksjon av materialbruk er viktig, ikke bare av økonomiske årsaker, men også med tanke på miljøet, fortsetter Istrefovic.


Emballasjeteamet til Wittusen & Jensen

BÆREKRAFTIG EMBALLASJE: Emballasjeteamet er opptatte av å være langt framme i skoa når det kommer til å tilby miljøvennlige emballasjeløsninger.


Materialvalg

– Trenden i dag er at mindre materialer skal være godt nok, og at man ikke skal overemballere. Men det er mange syn på det med bærekraft og hva som egentlig er miljøvennlig. Mange tenker kanskje at de skal slutte helt å bruke plast, men da har de ikke tatt med alle faktorene i miljøregnskapet. Det er for eksempel mye mer ressurskrevende, og mer miljøfiendtlig, å produsere en pose i papir enn i plast. I tillegg må du tenke på frakt – du får vesentlig flere plastposer på en pall enn du gjør med papirbæreposer, sier Eckerman.

– Bruk aldri papirbærepose! oppfordrer Granaas. – Det er et dårlig miljøvalg. Du må bruke den posen 43 ganger1 for å forsvare å bruke en papirpose kontra en plastpose. Papirposen er 43 ganger så krevende å produsere.

– Et handlenett er enda verre, det må du bruke et helt liv, sier Eckerman. – Hvis du kjøper et nett i økologisk bomull må du bruke det i rundt 70 år for at det skal lønne seg.

– En papirpose som kastes i naturen er bedre enn en plastpose som kastes i naturen, men det er et fåtall av plastposer som havner i naturen i Norge. Her bruker vi posene til søppel, sier Istrefovic. – Hvis kundene vil ha en papirbærepose, så leverer vi selvfølgelig det, men vi forteller dem samtidig at det ikke nødvendigvis er det beste miljøvalget, hvis det er det som er motivet bak valget. Vi tør å utfordre kundene våre, samtidig som vi leverer det de vil ha.

– Man må også se an hvem kunden er. Folk flest mener at papir er et mer miljøvennlig valg, derfor er profilen til enkelte bedrifter bygget på at det skal semest mulig miljøvennlig ut, uten at det nødvendigvis er det, sier Eckerman.

– Vi forteller kundene våre at de må ha fokus på det de kan påvirke. De kan påvirke hva de kjøper, og hva som er den mest miljøvennlige prosessen frem til produktet skal brukes. Etterbruken får de ikke påvirket. Den må de forutsette at folk flest skjønner hvordan skal være. Med det fokuset som er på resirkulering i Norge, er hverken papp eller plast en utfordring å bli kvitt. Det blir samlet inn og resirkulert, avslutter Granaas.


Papirpose på resepsjonsdisk

RIKTIG MATERIALVALG: Mange oppfatter papirposen som miljøvennlig, uten at den nødvendigvis er det.


Vil du vite mer om emballasje?

Kontakt salgssjef Vidar Granaas:
922 44 979 / vg@wj.no


Kilder:
1) Miljøstyrelsen i Danmark. 2018. «Life cycle assessment of grocery carrier bags»
2) NRK. 2018. «Er papirposen bedre for miljøet enn plastposen?»