Hopp til sideinnhold
Wittusen & JensenWittusen & Jensen
Wittusen & Jensens butikk i 1922Wittusen & Jensens butikk i 1922

Wittusen & Jensen på 1920-tallet

Næringslivet i Kristiania på 1920-tallet var preget av krisetid, krakker og konkurser. Også Wittusen & Jensen slet med å overleve sine første 30 år som bedrift.

I 1925 byttet hovedstaden navn fra Kristiania til Oslo. Kaupstaden Oslo ble ifølge Snorres kongesaga grunnlagt rundt år 1048 av kong Harald Hardråde, men etter bybrannen i 1624 ble byen nyanlagt på motsatt side av Bjørvika etter krav fra kong Christian IV. Samtidig ble byen oppkalt etter kongen og fikk navnet Christiania, som fra 1877 ble skrevet Kristiania. Navnet Oslo ble i denne tiden brukt om det som nå kalles Gamlebyen. Byens navn ble endret tilbake til Oslo fra 1. januar 1925.

Aksjeselskap

På 1920-tallet ble jobbetiden avløst av krisetid og dyrtid. Det var en stor sosial uro som kulminerte i generalstreiken i 1926 og den kortvarige regjeringen Hornsrud i 1928. Valutauro og økonomiske problemer for mange næringsdrivende var daglig kost, og det trengtes en sterk hånd for å styre bedriften.

Siden Paul H. Jensens bortgang i 1918 hadde hans kone, Karen Bordewick Jensen, hatt ansvaret for bedriften. Men det var ikke kvinnenes tid ennå, og hans tre sønner var ennå for unge. Derfor ble Wittusen & Jensen i 1926 vedtatt omgjort til et aksjeselskap, som ble registrert i 1927.


Wittusen & Jensens butikk i Kirkegaten

KIRKEGATEN: Interiør fra Wittusen & Jensens butikk i Kirkegaten 20 i 1922.


Neste generasjon

Under sitt opphold i Tyskland hadde Rolf B. Jensen sikret seg agenturet for Mercedes bokføringsmaskiner og elektriske skrivemaskiner, noe som var en stor nyhet på det norske markedet den gangen. Men tidene var for vanskelige, og maskinavdelingen ble nedlagt allerede i 1931.

I 1929 overtok i realiteten boktrykker Odd Jensen den daglige ledelsen av bedriften, selv om dette ikke ble formalisert før i 1931. I mellomtiden hadde det vært en tung tid for bedriften, og uten støtte og råd fra Den norske Creditbank ville man hatt store problemer med å overleve.

Krakkene i USA i 1929 og i Europa i 1930 og 1931 kastet også sin skygge over hovedstadens næringsliv. Det ble mange konkurser og flere gamle navn ble borte.

Kunstneriske trykk

Den grafiske produksjonen var fortsatt hjørnesteinen i firmaet i 1920-årene. Med landets første ståltrykkpresse fortsatte Wittusen & Jensen å produsere de rene kunstverk av noen brevhoder, i reneste Jugendstil, langt fra vår tids nøkterne funksjonalisme.

Brevark fra 1920-årene viser en stor respekt for den trykte uttrykksformen. Norske bedrifter har på denne tiden oppdaget hvor viktig det er å markedsføre seg tydelig i «vrimmelen» av trykksaker.


Ståltrykk fra Wittusen & Jensen på 1920-tallet

KUNSTNERISKE BREVHODER: Disse brevarkene er ståltrykk fra Wittusen & Jensen.




Kilder: Store norske leksikonWikipedia